Lille / Rijsel (het verslag)

Dit weekend zijn we dus met z'n vieren naar Lille getrokken, voor ons onbekend maar vanaf nu zeer bemind. Echt de moeite ! Veel (lees: heeeeeeeeel veeeeeeeeeeel) winkeltjes, leuke musea en prachtige huizen kortom een streling voor alle zintuigen.


La Droguerie

In de Rue Basse kan je de Droguerie vinden. Leuk winkeltje met wol, potten vol kleine schatten, stofjes, ...


Boeken, boeken en nog eens boeken

Op de Grand Place heb je met Furet Du Nord een massa aan boeken: 7000 vierkante meter aan boeken in een wir war van verdiepingen, kamers, ... fijn om te vertoeven. En ook een hele hoop creatieve boeken, njammie njammie.


Op het binnenplein van La Vieille Bourse kan je dan weer snuisteren tussen tweedehands boeken.


Les cousines de Leon

Les cousines de Leon (rue Royale), wat een fijn winkeltje : als ik ooit al met een winkeltje start moet het zijn zoals dit, om te snoepen. Hier vond ik leuke washi-tape om de collectie aan te vullen.


Palais des Beaux Arts

Palais des Beaux Arts, na het Louvre het grootste museum in Frankrijk. Nog tot 20 mei 2013 wordt Pieter Brueghel extra in de verf gezet. In de kelder staat ook een mooie collectie maquettes. 

Stoffenwinkeltjes

Hier en daar kom je stoffenwinkeltjes tegen ... en dan moet je natuurlijk snel eens binnenwandelen, ook al heb je niks nodig. In Toto kocht ik toch 2 stukjes afrikaanse stof. De stofjes die ik koos waren 4.90 per meter. 


Markt van Wazemmes 

De markt van Wazemmes (metrostation: Gambetta) is één van de belangrijkste én kleurrijkste markten van Noord-Frankrijk. Wij zijn er geweest op een zondag ochtend: je kon er tegen de middag over de koppen lopen. Ik kocht op de markt één stukje stof en deed vooral aan rondkijken ... alsof je in een hele andere wereld terechtkomt.


In een zijstraat was er een zeer charmant (lees: bric à brac) wolwinkeltje La Lainière de Wazemmes, als je garens zoekt om bv. te haken echt wel de moeite en zeker niet duur. Een bol haakkatoen voor 1.85 euro, een bol haakkatoen met een fijn glitterdraadje 2 euro.Musée d'Histoire Naturelle

Een absolute aanrader zeker als je de kinderen van museum naar winkel en omgekeerd moet 'entertainen'. Het Musée d'Histoire Naturelle is een zoo van ... van dieren die vroeger geweest zijn, maar nu niet meer.


L'huîtrière

Oesters, garnalen en ander lekkers in L'huîtriere. Moet je beslist eens binnenwandelen: prachtige mozaïeken tegen de muur.


Manufacture des Flandres, Musée atelier du Textile (Roubaix)

In het Musée atelier du Textile kan je de machines niet enkel bekijken maar je ziet (hoort) ze ook aan het werk. Door een enthousiaste gids wordt er in één uur een demonstratie gegeven over de weefgetouwen van vroeger en nu. En er is ook een leuke shop met handgemaakte naaisels ... inspiratie dus ;-)
 Euralille: Lego Store

In het grote winkelcentrum (Euralille) aan het station Lille Flandres is een Lego Store, voor de fans de place--2-be. Je kan er losse stenen kopen, je eigen minifigs bouwen en bouwdozen kopen die ik hier nog niet gezien heb.


Leuke cadeautjes

Bij Papa Pique et Maman Coud leuke handtassen, portemonnees en andere fijne geschenken.
Voor de dochter dus 'nog' een handtas met een flap die je kan vervangen door een andere flap ... 

Bieren en lokale producten

In L'abbaye des Saveurs daar kan je een hoop lokale producten kopen en ook bier, handig om de echtgenoot zoet te houden ;-)

Nog opgemerkt en genoteerd voor een volgend bezoek

Ze zagen er zo lekker uit zaterdag, maar aangezien we pas maandag naar huis vertrokken en de winkel toen dicht was: Aux Merveilleux de Fred. Alleen hiervoor moeten we terug ... en geduld hebben bij het aanschuiven is de boodschap ... zeer populair.


En wafeltjes bij Meert. Hier ook was de bakkerij niet open op maandag.Mercerie Fanfreluches in de Rue d'Amiens zagen we helaas enkel aan de buitenkant, dicht op maandag :-(
Maar van wat we aan de buitenkant konden zien, veel leuks hebben ze daar binnen.


Een diner zoals in de jaren '50: Happy Days Diner.

Een winkel met één sfeerverlichting, maar dan wel in allemaal verschillende kleuren: La Case de Cousin Paul.

Strips en café in één: BD+Café.

Slapen in een klooster

Van al dat stappen wordt je moe en dan moet je slapen ... wij boekten in het zeer rustige hotel Couvent des Minimes (volgens mij is dat rustig zijn de goede invloed van de kloostermuren).


Parkeren, openbaar vervoer of te voet ?

Zeer veel parkeermogelijkheden in Lille, de meeste wel betalend. Aan de rand waar P+R van toepassing  is parkeren zelfs zeer betaalbaar: met de navette Citadine ben je zo in het centrum. Wij stonden op de parking Champs De Mars: 1 dag parkeren kost 4 euro (vervoer met de mini-bus inbegrepen), overdag is de parking trouwens bewaakt. 

Naast de bus is er ook een metrolijn. De toestellen rijden zeer vlot rond zonder bestuurder en rijden in de spits zelfs iedere minuut ... daar ga je van dromen niet?

Zelfs te voet is het geen probleem om van de ene kant naar de andere kant van Lille te wandelen, genoeg te zien ;-)

Wil je zelf ook naar Lille ?


Ga zeker langs in het Office de Tourisme, zij kunnen je zeker adviseren over je dagje uit in Lille. Je kan daar trouwens ook een City Pass nemen, openbaar vervoer en toegang tot musea voor een vaste prijs.

Geïnspireerd om ook naar Lille te gaan ? Laat me zeker weten wat jij leuk vond, welke nieuwe plekjes jij hebt ontdekt !

8 opmerkingen:

 1. die merveilleux verkopen ze ook in Knokke, mmmmmmmmm!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat ziet dat er allemaal mooi, gezellig, lekker, kleurrijk... uit! Super!

  Liefs,
  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk leuk! wij waren er exact hetzelfde weekend en hebben genoten van de leuke winkeltjes. Helaas hadden we niet zoveel tijd om rond te struinen want we hadden een precies doel: een trouwkleedje vinden! Wel nog een aanrader: Memento Mori, een winkeltje met leuke designspulletjes om het huis te versieren. En lunchen deden we in L'Orange Bleue, ook een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé leuk, misschien hebben we elkaar wel gezien, wie weet ... Bedankt voor de tips !!

   Verwijderen
 4. grappig, in rijsel een stukje puur belgische stof kopen
  tzijn schattige vlaamse poesjes ;-)
  maar rijsel is zo dichtbij dat ik toch eens een dagje met deze tips kan vullen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk verslag! Die stoffenwinkels moet ik de volgende keer zeker bezoeken.
  Ik heb zelf ook een blog geschreven over mijn favo etensplaatsen in Lille. Als je nog ideetjes zoekt voor je volgende bezoek aan de stad: http://fcombined.blogspot.be/2015/04/citytrip-la-ville-de-lille.html

  BeantwoordenVerwijderen